Vaihtoon lähtijän muistilista

opiskelijavaihto, matkustelu

Before I go...

Mun vaihtoon lähtöön on enää alle kuukausi aikaa! Hurjaa! Paljon asioita on tullut hoidettua sekä pitää vielä hoitaa täällä Suomessa ennen lähtöä. Ajattelinkin jakaa oman to-do listani kokonaisuudessaan tänne, jos siitä sattuisi vaikka olemaan hyötyä jollekin toiselle vaihtoon lähtijälle siellä ruudun toisella puolella! :) Kuvituksena toimikoon reilu viikon takainen matka Tallinnan joulumarkkinoille.

1. Lennot

Ihan ensimmäisenä hommasin lennot, joka oli majoituksen kanssa eniten päätä vaivaava kohta tältä listalta. Lennot Torontoon tähän aikaan vuodesta eivät olleet mitään halpoja, mutta löydettiin Kilroyn sivuilta kohtuullisen hintaiset opiskelijalennot. Meno-paluu lennolle tuli hintaa 927€ sis. peruutus ja vaihtoturvan sekä matkatavarat. Näitä opiskelijahintaisia lentoja varten piti hommata kansainvälinen opiskelijakortti, jonka olisin kyllä hankkinut varmaan muutenkin.

2. Kansainvälinen opiskelijakortti

Edellisessä kohdassa mainittu kansainvälinen opiskelijakortti eli ISIC tuli ostettua halvempia lentoja varten, mutta siitä on varmasti muutakin hyötyä sitten perillä vaihto-kohteessa. Hommasin tämän sähköisenä Frankin kautta, jolloin sille jäi hintaa vaan 4€ (normaalisti 16€).

3. Majoitus kohteessa

Kaikista hankalin meidän tapauksessa tuntui olevan majoituksen järjestäminen vaihto-opintojen ajaksi. Useat kohde yliopistot järjestävät majoituksen tai tarjoavat sitä kampukselta, jolloin se on monesti myös suhteellisen edullista. OCAD U:ssa ei ole majoittumismahdollisuutta, joten meidän tuli etsiä asuntomme itse. Saimme linkit parille eri fb-sivulle, jonne kirjoitimme ilmoituksen asunnon tarpeestamme. Lisäksi etsimme asuntoa yksityisiltä vuokran välittäjiltä (joka tuntui lopulta liian epäluotettavalta) sekä Airbnb:stä. Meillä kävi kuitenkin ihan uskomaton tuuri ja meihin otti yhteyttä kaksi ruotsalaista tyttöä jotka etsivät asuntoa myös samalle ajalle! He ovat myös tulossa opiskelemaan samaan yliopistoon ja vieläpä täysin samaa alaa! Päädyttiin sitten yhdessä tuumin vuokraamaan asunto Airbnb:stä! Tämä järjestely oli sekä taloudellisesti kannattava sekä varmasti ihan mahtava tapa saada uusia ystäviä!

4. Learning Agreement (LA)

Yleensä vaihtoon lähtiessä kursseja ei välttämättä pysty itse valitsemaan ja LA:n tekeminen on tällöin paljon helpompaa. Me kuitenkin saimme valita tarjotuista kursseista kiinnostavimmat sekä ilmoittautua niille. Meidän Tutor-opettajan oli kuitenkin hyväksyttävä valitsemamme kurssit osaksi opintosuunnitelmaa. Vaatimus on 30 opintopistettä, joka tarkoittaa viittä kurssia kohdeyliopistossa. Valitut kurssit kuitenkin saattavat vielä muuttua perille päästyä. Saa nähdä miten käy!

5. Apurahahakemus

Kun LA on tehty, seuraavaksi vuorossa on apurahahakemus. Euroopan ulkopuolelle lähtiessä apurahan suuruus on 50€ / 1 ECTS. Yhteensä siis maksimissaan 1500€ lukukausi. Oma apurahani tulee Bilateralin kautta. Onneksi sain haettua apurahaa jo marraskuussa, sillä nyt ehdin saamaan sen joulukuun viimeinen päivä!

6. Olosuhdemuutosilmoitus ✔​ + opintolainan hakeminen

Vaihto-opintoihin saa opintotukea, asumistukea sekä opintolainan korotettuna. Opinnoista tulee tehdä olosuhdemuutos Kelaan, jonka sain jo tehtyä. Opintolaina pitää muistaa vielä hakea erikseen pankista, kun kela on myöntänyt lainantakauksen ensi keväälle.

7. Vakuutukset

Matkavakuutus, matkatavaravakuutus, henkivakuutus, sairausvakuutus jne.. Vakuutusasiat on mulla vielä ihan hoitamatta, mutta pitää hoitaa nämä kyllä pois alta pikimmiten. Jonkunlainen sairausvakuutus tulee meille automaatisesti koulun puolesta, joka on pakollinen ja kustantaa noin 200€. Tämän lisäksi pitäisi hankkia myös ainakin kunnon matkavakuutus. Kotivakuutusta pitäisi myös muuttaa ja muistaa soittaa vakuutusyhtiöön.

8. Luottokortti

Luottokortti oli yksi ensimmäisistä asioista jonka hoidin pois alta. Hommasin Nordean tarjoaman opiskelijaluottokortin jonka saikin tosi helposti ja nopeasti. Lennot maksoin luottokortilla, mikä on aina paljon turvallisempaa kuin pankkikortilla maksettaessa. Kanadassa on muutenkin luottokortit niin kovassa käytössä kaikkialla, että ihan senkin takia halusin kortin hankkia. Luottokortti myös yleensä käy maksuvälineenä, jos muut kortit eivät toimi.

9. Oleskelulupa / Viisumi

Koska vaihto kestää alle 6kk, ei viisumia tarvinnut hommata. Pelkkä eTA eli sähköinen matkustulupa oli riittävä. Tämä maksoi noin 5 euroa.

10. Reseptien uusiminen

Vaihdon aikana vanhenevat reseptit on tietenkin hyvä uusia ennen lähtöä. Laitoin repseptin uusimispyynnön kätevästi Omakannassa, ja nyt odottelen soittoa / päätöstä.

11. Muuttoilmoitus ja osoitteenmuutos postiin

Väliaikaisesta muutosta ulkomaille tuli tehdä myös ilmoitus maistraattiin, jos asuminen kestää yli 3kk. Jouduin myös ilmoittamaan postille uuden osoitteen Suomessa, koska irtisanoimme nykyisen asuntomme Lahdessa ja siirsin osoitteeni vaihdon ajaksi vanhemmilleni.

12. Puhelinliittymän muuttaminen

Koska vaihto-kohteeni on Euroopan ulkopuolella, en halua maksaa liikaa puhelinliittymästä, jota en käytä. Tulen hankkimaan uuden sitten Kanadasta ja aionkin, vaihtaa liittymäni Suomessa niin sanottuun parkki-liittymään, jotta puhelinnumeroni säilyy samana, mutta liittymä maksaa vain 5e/kk.

13. Lehtitilauksen irtisanominen / osoitteenmuutos

Yleensä lehtitilauksiin voi ilmoittaa tilapäisen osoitteen tai laittaa tilauksen tauolle. Itse ilmoitin tilaukseeni vanhempieni osoitteen ja äitini pääsee sitten lukemaan mun sisustuslehtiä vaihtoni aikana :D

14. Matkustusilmoitus

Ei pakollinen, mutta suositeltava. Helppo täyttää netissä etukäteen matkustusilmoitus.fi. Itse rekisteröidyin palveluun, jotta pääsen muuttamaan puhelinnumeroni myöhemmin vielä uuteen.

15. Varaston vuokraaminen

Kaikki tavarat, mitkä ei lähde mukaan lähtee varastoon. Poikaystäväni muuttaa siis äitinsä luokse vaihtoni ajaksi ja tavarat pitää tietenkin saada jonnekin säilöön.

16. Sähkösopimuksen ja nettiliittymän irtisanominen

Koska irtisanoimme asuntomme Lahdessa, pitää muistaa irtisanoa myös sähkösopimus sekä asunnon nettiliittymä.

17. Passi + kopiot

Passin uusin onneksi jo alkuvuodesta, joten sitä ei tarvitse enää hoitaa! Passista aion kuitenkin ottaa ainakin kolme kopiota; yhden tulostetun, yhden lataan puhelimeen sekä yhden vielä jonnekin pilvipalveluun, jotta varmasti on tallessa.

18. Tärkeät puhelinnumerot ja muut dokumentit pilveen

Kaiken varalta haluan laittaa tärkeitä puhelinnumeroita sekä kaikki tärkeät matkustusdokumentit ylös muuallekin kuin vain puhelimeeni.

20. Tarvittavat hankinnat vaihtoa varten

​Tällä listalla on esimerkiksi muuntaja sekä adapteri sähkölaitteille, lämmin talvitakki ja matkalaukut, joista toisen saan vanhemmiltani joululahjaksi ja toisen saan lainaan.

Siinä kaikki! Toivottavasti en ole unohtanut jotain oleellista listalta, mutta. jos näin on niin siitä saa vinkata kommenttiboksissa! :)

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Kirjoita kommentti...
IP: 82.99.3.229